Duurzame armaturen

Bij het ontwikkelen van armaturen staat duurzaamheid anno 2023 voorop. Maar wat zijn nu duurzame armaturen? In deze blog vertellen we je er meer over.

Een armatuur is het punt waar het kunstlicht vandaan komt, de zogenaamde drager van de lichtbron. Het ontwerp van de armatuur is erg belangrijk voor het goed functioneren van het licht maar natuurlijk bepaald het ook de sfeer in huis.

“De term duurzaam heeft betrekking op dingen die geproduceerd of verkregen zijn op een manier die het milieu en de natuur zo min mogelijk belasten”, aldus het taalloket.

Gerecyclede materialen

Materialen worden meer en meer gerecycled. Zo ook voor armaturen. Denk bijvoorbeeld aan glaswerk, aluminium, plastic of onderdelen van oude voertuigen of gebruiksvoorwerpen. De restmaterialen worden hergebruikt of fabrieksmatig bewerkt waardoor er een halffabricaat ontstaat. Hierdoor zijn deze restmaterialen niet meer in hun oorspronkelijke structuur herkenbaar en kunnen ze in een nieuw product worden verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan de petfles, gerecyclede visnetten, oude tafelbladen enz.

Duurzame armaturen

Er zijn ook duurzame armaturen waarbij de materialen nog wel herkenbaar zijn zoals het wandlampje Sea, van de Belgische ontwerper Jan van Evelingen. Dit lampje bestaat uit louter afvalproducten die nog zeer herkenbaar zijn in hun hergebruikte vorm…

Herken jij de materialen in de armatuur?

💡Metalen juskom als wandsokkel
💡Douche slang als kabeldoorvoer
💡Plastic waterfles als blauwe lichtfakkel (met warmte vervormd)
💡Schelp als fitting houder

Ik heb dit wandlampje in de jaren ’90 gekocht, toen de term “duurzaam” nauwelijks bekend was onder het grote publiek. Jan van Evelingen had een vooruitziende blik!

Lees ook in mijn andere blogs over mijn passie voor bijzondere verlichting.