Bezoek Design District

in de prachtige van Nelle fabriek Rotterdam

Zoals altijd is het maken van een lijstje van te bezoeken “verlichtings-stands” voor mij al een groot gedeelte van de voorpret, want wat ga ik zien ?

Verdeeld over Hal 1 Koffiefabriek en Hal 3 Tabaksfabriek vind ik dan ook de merken welke op een bescheiden oppervlakte toch de nieuwste armaturen presenteren, en “hun” bevlogen ontwerpers, zoals Jacco Maris en Anton de Groof van Tonone, of “hun” enthousiaste” agenturen.

Heerlijk zoals elke ontwerper of accountmanager gedreven is en mij graag extra uitleg geven bij bepaalde armaturen, die ik natuurlijk altijd even moet “voelen” en proberen.

Dank aan Delta-light en Hollands Licht

Natuurlijke materialen

Opvallend, het gebruik van natuurlijke materialen zoals gips, eikenhout, walnotenhout en vilt. Duurzaam, en vaak ontwerpen met een krachtige uitstraling, in vorm en licht-beleving.

Daarnaast het toepassen van kunststof materialen, zoals PET felt (flessen) in armaturen door Het Stille Verzet. Hier kun je echt niet meer van een lamp spreken maar van een lichtobject. Indrukwekkend het samenspel tussen verlichting en akoestische oplossingen in ruimtes waarin harde materialen een echo veroorzaken.

Subtiele ontwerpen

Subtiele ontwerpen in zacht beklede wandlampen en hanglampen van Bogaerts.

De bescheiden stand van Flos (een must see voor mij) werd geheel in beslag genomen door het prijswinnende ontwerp in de categorie beste product. Voor de 18e keer werd tijdens de beurs de District Awards uitgereikt. De jury beoordeelt alle inzendingen op door hen gestelde voorwaarden, waarbij innovatie, duurzaamheid en originaliteit een rol spelen.  Ook hier weer de toepassen van natuurlijk materiaal zoals ledere riemen. Werd wel zeer blij van de magazines Flos Stories waarin de ontwerpers van bewezen design- klassiekers aan het woord komen, dus heerlijk leesvoer.

Kleur op het Design District

En eindelijk wordt er weer kleur toegepast !

Dit geldt niet voor elk merk, maar ik zie zowel in meubelen, als verlichting, als stoffen veel kleur. Van pastel rose tot hard geel, en ook het mat messing voor een hotel chique look, mooi getoond door de DCWéditions Paris,  is overal zichtbaar.

Wat een feest voor het oog, ik ga het allemaal meenemen in mijn lichtplannen !